Als je geen iPhone 7 hebt, dan heeft jouw mobiel hoogstwaarschijnlijk een 3,5 mm jack aansluiting. Dit is een handige aansluiting waar je een headset of koptelefoon op kan aansluiten. Deze aansluiting wordt al tientallen jaren gebruikt voor de overdracht van analoge audio signalen. De pluggen zijn simpel en het aansluiten kan nooit mis gaan. Je prikt de 3,5 mm jack in het gaatje van je mobiel en het is aangesloten.

De 3,5 mm jack plug kan veel verschillende soorten signaal overbrengen. Zoals gezegd wordt hij vaak gebruikt voor analoge audio. Dat kan mono audio zijn, dat is dan 1 kanaal oftewel 1 speaker. Meestal is dat echter stereo. Dat zijn twee kanalen en daarmee kan je over de linker speaker een ander geluid krijgen dan over de rechter speaker. Een koptelefoon is meestal stereo.

3,5 mm jack

3,5 mm jack aansluiting op microfoon

Ook kan er een microfoon aangesloten worden op de 3,5 mm jack aansluiting. Als het een aansluiting voor alleen een microfoon is, dan gebeurd dat ook door middel van een stereo plug. Het kan ook zijn dat de microfoon tegelijk met een koptelefoon aangesloten wordt, bijvoorbeeld bij het headsetje van je smartphone. In dat geval is het een 3,5 mm jack plug met vier contactpunten. De drie zwarte ringetjes scheiden de vier contactpunten.

Digitaal geluid kan ook verzonden worden over deze pluggen. Dit komt niet heel veel voor, maar er zijn fabrikanten die een digitale coax aansluiting maken met een jack plug als aansluiting voor de kabel. De jack plug is dan hetzelfde als een mono jack plug, dus met 1 contactpunt voor signaal en 1 voor aarde.

 

Afgeschermde 3,5 mm jack kabel

Jack kabels die een analoog signaal transporteren, zijn gevoelig voor storing. Hoe langer de kabel, hoe meer storing de kabel op kan pakken. Als je wilt dat er weinig storing optreedt bij het signaal, dan kies je voor een afgeschermde kabel. Een afgeschermde kabel heeft een gevlochten koperen mantel, die elektromagnetische storing tegen gaat. Met name bij kabels langer dan 3 meter merk je echt al een wereld van verschil als je een afgeschermde 3,5 mm jack kabel gebruikt.

3,5 mm jack kabels zijn kwalitatief gelijkwaardig aan tulp kabels. Ze transporteren hetzelfde type signaal op eenzelfde manier. De kabels zijn daarom ook uitwisselbaar met elkaar. Door middel van een verloopkabel of een adapter kan je een jack kabel op tulp aansluitingen verbinden. Andersom werkt dat uiteraard ook. Een bekende verloopkabel is een 3,5 mm jack naar stereo tulp kabel.