Het houten horloge is sinds een tijdje een trend binnen Europa. Deze trend is over komen waaien uit Amerika. Inmiddels dragen steeds meer mensen een houten horloge. Het sympathieke van dit sieraad om je pols is dat het een duurzaam product is. Hout is een duurzaam product en daarom kan het houten horloge op een duurzame manier geproduceerd worden. De meeste producenten dragen daarnaast het milieu een warm hart toe en steunen stichtingen die een actieve bijdrage leveren aan duurzame bosbouw. Vaak in de vorm van een donatie per verkocht houten horloge. Hoogste tijd om in dit blog meer te schrijven over dit sympathieke sieraad om je pols.

houten horloge plaatje

Welke houtsoorten worden gebruikt voor het houten horloge?

Veruit het meest populaire houtsoort is bamboe wat gebruikt wordt bij het produceren van een houten horloge. Het is populair omdat het op veel manieren te bewerken is en daarom bij uitstek geschikt om er een horloge van te maken. Bijkomend voordeel is dat bamboe na 5 jaar te gebruiken is. Hierdoor is er met bamboe heel goed mogelijk om op een duurzame manier bosbouw te doen en met dit hout te produceren. Zebrahout wordt ook veel toegepast. Het leuke van dit houtsoort is dat er een duidelijke nerf zichtbaar is. Hierdoor is ieder geproduceerd houten horloge anders doordat er een andere tekening op het hout zit. Met een horloge van zebrahout wordt ook overduidelijk zichtbaar dat je horloge van hout is en dat is wat je graag wil. Sandalhout wordt ook veel toegepast. Dit is ook een makkelijk te bewerken houtsoort en daardoor goed geschikt om een houten horloge van te maken. Sandalhout is ook bekend van de olie die eruit gewonnen kan worden. Hier worden veel parfums van gemaakt, maar wordt ook gebruikt voor medicijnen.

Welke uurwerken zitten er in een houten horloge?

Het meest voorkomende uurwerk is het Quartz uurwerk. Deze wordt in alle horloge het meeste gebruikt. Het is een zeer nauwkeurig uurwerk en daarnaast is het heel goedkoop. Er worden namelijk enorm veel Quartz uurwerken geproduceerd waardoor dit uurwerk zeer goedkoop is geworden. Dit uurwerk dankt zijn naam doordat er een Quartz kristal in dit uurwerk zit. Dit kristal heeft als eigenschap dat wanneer je het onder spanning zet er een zeer regelmatige trilling ontstaat. Met de juiste vertraging door kleine tandwielen ontstaat er een uurwerk die zeer betrouwbaar is. Daarom is in het houten horloge dit uurwerk het meeste te vinden.