Terug van weggeweest

De kleinste en raarste dingen kunnen ons terugbrengen naar een bepaalde herinnering of bepaalde periode in ons leven. Bepaald eten, een geur, de manier waarop het licht valt, of een bepaald seizoen. Maar niets kan herinneringen zo levendig terugbrengen als muziek. Met een platenspeler haalt u niet alleen uw favoriete oude artiest, nummer of album weer in huis maar krijgt u daarbij door het unieke geluid precies hetzelfde gevoel als vroeger.

De laatste jaren lijkt de meest moderne trend juist te zijn om terug te gaan naar vroeger. Nostalgie speelde nooit eerder zo’n grote rol in mode, stijl, en design. Maar het gaat niet alleen om uiterlijk – buiten moderne voorwerpen met een retro look komen ook producten als de platenspeler weer terug in de winkels en vind men hun waardering voor het warme geluid weer helemaal terug.

Soorten platenspelers

Ondanks de populariteit van het retro design zijn er ook veel moderne ontwerpen platenspelers uitgebracht. Nu de platenspeler weer terugkomt op de markt zien veel producenten het als een uitdaging om zo’n welbekend product een leuke nieuwe twist te geven. Hierdoor zijn er oneindig veel soorten en maten platenspelers, met uitlopend uiterlijk. Dus of het u nou gaat om de nostalgie of de nieuwe trend, er zit altijd wel iets tussen: een losse platenspeler, draagbare platenspeler in een koffer, of ingebouwde platenspeler op een hele kast waar je bijvoorbeeld al je platen in kunt opbergen.

Waarom een platenspeler?

Als je vinyl op een platenspeler afspeelt, creëert dit analoge audio. Het geluid wat je hoort is compleet onbewerkt. Als je via je computer luistert, of het nou vanaf een cd is, op iTunes of via een streaming service, is de muziek opgenomen en vervolgens door allerlei digitale processen gegaan om bij jou terecht te komen. Maar met een platenspeler klinkt het als het ware alsof je bij de artiest in de kamer stond toen het nummer werd opgenomen – omdat dit ook het geluid is wat de platenspeler afspeelt.

Daarbij vinden veel mensen het fijn om muziek weer als fysiek voorwerp te kunnen hebben. Zo voelt het alsof je dichter bij de artiest staat en daarmee dichter bij de muziek. Maar buiten het afstoffen van oude platen die je nog op zolder had liggen, is ook het maken van nieuw vinyl voor veel artiesten een leuke nieuwe uitdaging. Steeds meer bands, zangers en zangeressen brengen hun albums en singles uit op vinyl. Op deze manier kan je met vinyl niet alleen oude herinneringen terughalen, maar ook nieuwe herinneringen maken.