Een speedtest klinkt nogal futuristisch hé? Maar toch kan een speedtest je heel gelukkig maken. Want wie wil er nou niet dat het internet supersnel is? Dat je snel kunt uploaden en downloaden wat je wilt. Dat je zonder gedoe allerlei filmpjes kunt bekijken. Dus zonder dat ‘ie iedere keer moet bufferen en stil blijft staan. Of het nu gaat om het live meekijken van een formule 1 race of het bekijken van heel veel kattenfilmpjes, je wilt gewoon kunnen blijven kijken zonder telkens opnieuw te moeten laden.

Een speedtest en dan?

Je kunt op ieder gewenst moment van de dag een speedtest uitvoeren. Hiermee zie je dan precies wat de internetsnelheid op jouw locatie is. Het kan dus zijn dat je, wanneer je in een kantorengebied woont, je internet overdag veel langzamer is dan ’s avonds. Gek? Niet echt, want overdag wordt er dan veel meer internet gebruikt dan in de avond. Aan de hand van de speedtest kun je zelf bepalen of je wel bij de juiste provider zit. Of dat je wel het goede abonnement hebt. Naar aanleiding van deze test kun je dus, als het nodig is, actie ondernemen. Het is (dus) wel verstandig om de test op meerdere tijden op de dag te doen. Zo weet je uiteindelijk precies wat je gemiddelde internetsnelheid is.
Speedtest

De speedtest geeft aan dat ik bij een ander sneller zou zijn…

Wanneer de speedtest aangeeft dat je bij een andere provider meer internetsnelheid hebt, dan kun je er voor kiezen om over te stappen. Dat is vaak erg gemakkelijk. Een kwestie van invullen en “het internet” regelt de rest voor je. Natuurlijk heb je bij overstappen wel te maken met de looptijd van je contract. Het is wel handig om te weten tot wanneer je afgesproken hebt bij een bepaalde provider te blijven.

Hoe doe ik een speedtest?

Voor zo’n speedtest hoef je trouwens helemaal niks te weten van internet an sich hoor. Je kunt gewoon jouw postcode en huisnummer in en je huidige provider invullen. De speedtest gaat dan zelf aan de gang. Het ziet er erg hip uit, met metertjes die op- en aflopen. Als je de test hebt gedaan voor je eigen situatie, kun je er nog voor kiezen om te gaan vergelijken. Het wordt je dan wel erg gemakkelijk gemaakt om goed geïnformeerd verder te gaan met je huidige provider of juist om over te stappen.